Jämfört med Sverige har Malta ett väldigt förmånligt skattesystem. Det är uppbyggt på ungefär samma sätt men skillnaden ligger i detaljerna, vad som beskattas och att skattenivån är betydligt lägre än i Sverige.
Bolagsskatten är 35% vilket är högre än i Sverige. Malta ger dock tillbaka 30 procentenheter till utländska ägare som gör aktieutdelningar. Det innebär alltså att du som utländsk ägare endast betalar 5% effektiv bolagsskatt på vinst du plockar ut från företaget. Den här regeln gör det väldigt förmånligt att äga ett maltesiskt bolag via ett holdingbolag i ett annat land, t.ex. Cypern.
Maltesiska bolag har inga fåmansbolagsregler. Det innebär alltså att du teoretiskt sätt kan plocka ut alla pengar som aktieutdelning.
Malta har dubbelbeskattningsavtal med 43 länder, bland annat Sverige. Av avtalet framgår det var och hur du som svensk ska skatta. Tack vare dubbelbeskattningsavtalet mellan Sverige och Malta riskerar du aldrig att bli dubbelbeskattad.
Momsen i landet är 18%. Eftersom Malta är med i EU får bolagen VAT-nummer som går att använda till att köpa varor och tjänster momsfritt inom EU.
Skatten för privatpersoner är progressiv med högsta skattenivå 35%. Nivåerna ser ut som följer:
- Från noll till 8500 euro är skattesatsen noll.
- Från 8501 till 1450 euro är skattesatsen 15%
- Från 14501 till 19500 euro är skattesatsen 25%
- Över 19501 euro är skattesatsen 35%.
Dessutom betalar man, som anställd, 20% skatt i sociala avgifter (varav 10 procentenheter betalas av företaget och 10 procentenheter själv). Delägare i företaget betalar endast 15% i sociala avgifter.
Enligt dubbelbeskattningsavtalet ska pension beskattas i landet där man bor (obs, gäller ej statlig pension). Den delen i avtalet är väldigt intressant då skatten på pension från utlandet har väldigt låg skattesats på Malta. Många svenska pensionärer utnyttjar detta till att nästan helt bli av med sin skattebörda. Det finns ingen fastighetsskatt i Malta. Det är väldigt förmånligt ifall du även väljer att bosätta dig i landet.